PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


11.09.2017, 14:14  Kulinaria
wstecz

Jak zrobić bekon z bakłażana?


Dzięki dodatkowi kilku przypraw i starannie dobranym składnikom, zwykłego bakłażana uda się zamienić w pieczony bekon, przynajmniej, jeśli chodzi o smak. Wystarczy wykorzystać przepis, który zadowoli także wegan.

Ta prosta receptura wymaga: bakłażana (oczywiście), ale również potrzebujemy oliwy, sosu sojowego, sosu Worcestershire wegańskiego (możemy z niego zrezygnować), syropu klonowego, ostrej papryki w proszku, czosnku granulowanego oraz płynnego ekstraktu dymu (można kupić w sklepie z rodzaju "kuchnie świata"). Ten ostatni składnik jest kluczem do sukcesu całej receptury, to on nada bakłażanowi smak "wędzony", przypominający dania z grilla. Można go zastąpić jedynie papryką wędzoną, zwaną również pimentón, która nadaje typowy smak hiszpańskiej kiełbasie chorizo.


Bakłażana kroimy w cienkie plasterki (dobrze jest skorzystać tu z szatkownicy), a następnie przecinamy każdy kawałek wzdłuż na pół. Przygotowujemy sos: mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek z 1,5 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczką sosu Worcestershire, 1 łyżeczką syropu klonowego oraz 2 łyżkami stołowymi dymnego ekstraktu. Doprawiamy sos odrobiną wędzonej papryki, czosnku w proszku, solą i pieprzem.


Plasterki bakłażana nacieramy tą mieszaniną po obu stronach. Umieszczamy je na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 110 st. C, dopóki bakłażan nie zrobi się ciemny i chrupiący. W razie potrzeby, można podnieść temperaturę do 120 st. C i podpiec jeszcze przez chwilę. Po upieczeniu bakłażana należy pozostawić do całkowitego ochłodzenia. Tak przyrządzony "bekon" z bakłażana pasuje do kanapek lub sałatek. (PAP Life)


dki/ jbr/


(elle.fr)


Załączniki
LUBLIN WARZYWA I OWOCE ILUSTRACJE
Lublin, 07.06.2013. Warzywa i owoce Nz. bakłażany PAP/Wojciech Pacewicz

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.