PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


24.07.2019, 13:13  Kulinaria
wstecz

Curry - mieszanka zdrowia


Proszek curry to popularna mieszanka przypraw, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych - wpływa zbawiennie na serce, zwiększa odporność i minimalizuje stany zapalne.

Proszek curry składa się z wielu składników, a w zależności od regionu może się nieznacznie różnić. W curry nie może zabraknąć kurkumy, która nadaje potrawom złocisty kolor, kolendry, kardamonu, imbiru, czosnku, cynamonu, chili, pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, kminku.


Proszek curry został spopularyzowany w XIX i XX wieku. W połowie XX wieku, gdy kuchnia indyjska stała się bardziej popularna na całym świecie, curry stało się bardziej dostępne.


Bogactwo tak różnorodnych przypraw sprawia, że można tej mieszance przypisać wiele zdrowotnych właściwości, o czym świadczy obecność kurkumy, która stała się w ostatnim czasie niezwykle popularnym, naturalnym remedium.


Zawarta w kurkumie kurkumina jest uznawana za środek przeciwzapalny o właściwościach przeciwutleniających. Wskazuje się, że to właśnie za jej sprawą seniorzy w Indiach - gdzie kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw - mają niższy wskaźnik występowania choroby Alzheimera. Substancja czynna zawarta w kurkumie, jest naturalnym przeciwutleniaczem, który może pomóc złagodzić takie dolegliwości jak zapalenie kości i stawów. Kurkuma może przyczynić się również do regulowania poziomu cukru we krwi i obniżaniu poziomu cholesterolu.


Kolejną przyprawą, należy podkreślić, że królewską, jest kardamon. W starożytnym Egipcie stosowany był jako dodatek do perfum. Dziś cenimy jego łagodny aromat i intensywny korzenny smak. Kardamon wykazuje właściwości pobudzające apetyt, równocześnie powinny po niego sięgać osoby, które borykają się z problemami trawiennymi. Może okazać się również pomocny w leczeniu schorzeń dróg oddechowych.


Liście kolendry to natomiast bogate źródło witamin C i K, zawierają również niewielkie ilości wapnia, fosforu, potasu, tiaminy, niacyny i karotenu. Jeśli zastanawiamy się, jakie zdrowotne korzyści przynosi jej regularne spożywanie, lista okazuje się bardzo okazała. Kolendra obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). Sprzyja również prawidłowej pracy układu pokarmowego, wspomaga funkcje wątroby i pracę jelit. Bazylia i kolendra zawierają najwyższe poziomy karotenoidów: beta-karotenu i beta-kryptoksantyny, a także luteiny - znanych ze swoich właściwości antyoksydacyjnych.


O imbirze warto pamiętać nie tylko zimą. Korzeń imbiru pozwala m.in. złagodzić problemy żołądkowe. Działa również korzystnie na układ krążenia. Łagodzi bóle żołądkowe i zębów, pobudza układ odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Obniża stężenie cholesterolu we krwi.


Cynamon to natomiast sprzymierzeniec osób na diecie. Znajdujący się w cynamonie cynamoaldehyd, odpowiadający za wyrazisty smak przyprawy, aktywuje proces termogenezy w organizmie - poprzez spalanie kalorii nasz organizm wytwarza ciepło, niezbędne do utrzymania stałej temperatury.


Pogromcą apetytu są również goździki. Stosowane są również jako środek wzmacniający, doskonale sprawdzają się również przy problemach trawiennych, wzdęciach, wspomagają rekonwalescencję w chorobach dróg oddechowych.


To zaledwie kilka przypraw, które składają się na mieszankę curry, a których właściwości zdrowotne są wprost trudne do wyliczenia. Nic zatem dziwnego, że ten aromatyczny miks, okazuje się być kulinarnym remedium. Mieszanka może zbawiennie wpływać na układ odpornościowy, układ krążenia i trawienny. (PAP Life)


mdn/ jbr/


Załączniki
8850317
Eine bunte Mischung an Gewürzen zum Verkosten hat Sternekoch A. Schuhbeck in seiner Schulküche in München vorrätig, aufgenommen am Donnerstag (24.08.2006). Foto: Frank Mächler dpa/lby +++(c) dpa - Report+++ PAP/DPA

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.