PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


09.08.2019, 07:07  Kulinaria
wstecz

Gragnano - stolica makaronu


Gragnano uznawane jest za miasto "białego złota" i stolicę makaronu. Wyjątkowy klimat i wielowiekowa tradycja powodują, że makaron z tego niewielkiego miasteczka, położonego niedaleko Neapolu, uznawany jest za najlepszy na świecie.

Gragnano, znane jako "Citta della Pasta", zasłynęło ze swojego "białego złota", kiedy pod koniec 1700 roku po inwazji szkodników nagle zaczęły umierać jedwabniki i w mieście musiano przestać wytwarzać jedwab. Jednak, jak podkreślają znawcy, tradycja wyrobu makaronu sięga znacznie dalej.


Jak wskazuje historyk Giuseppe Di Massa, pierwsze wzmianki o seccata, czyli suszonym makaronie, pojawiły się znacznie wcześniej. Osobisty lekarz króla Sycylii, Wilhelma II, Giovanni Ferrario, który był również profesorem w szkole medycznej, wskazywał na zalety spożywania suchego makaronu Gragnano.


Świeży makaron to prosta mieszanka mąki pszennej i wody połączonych z jajami. Tymczasem suchy makaron wymaga tylko dwóch składników: wody i semoliny z pszenicy durum. Tekstura makaronu sprawia, że wchłania on większą ilość sosu, jego sekretem jest również kilkudziesięciogodzinny proces suszenia.


Samo miasto i jego położenie sprawia, że Gragnano jest niczym naturalna fabryka do produkcji makaronów. Miasto z trzech stron otoczone jest górami, z czwartej - morzem, tworząc warunki idealne do suszenia makaronu przez kilka dni. Budynki są rozmieszczone w taki sposób, że wilgotny wiatr, który wieje kilka razy dziennie, zapewnia naturalną wentylację, tworząc tunel wzdłuż starożytnej głównej arterii miasta, Via Roma, gdzie zbudowano większość fabryk.


Giuseppe Di Martino, dyrektor generalny fabryki, która od kilku pokoleń zajmuje się produkcją makaronu, zapewnia, że wszystkie makarony muszą być produkowane według ścisłych zasad i przepisów.


"Jeśli powiesz Włochowi Parma, pomyśli o serze lub szynce; jeśli wspomnicie o Gragnano, to od razu pomyślą o makaronie" - przyznaj na łamach BBC Di Martino. (PAP Life)


mdn/ jbr/


Załączniki
WARSZAWA WARSZTATY KULINARNE Z TOMASZEM JAKUBIAKIEM
Warszawa, 04.10.2017. (am) PAP/Kalbar

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.