PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


14.08.2019, 07:07  Rozmaitości
wstecz

Kawa w pracy - nieodłączny element życia biurowego


Pijący kawę nie mogą wyobrazić sobie dnia bez tego pobudzającego napoju. Jego walory, nie tylko smakowe, docenia się zwłaszcza w pracy. Dla 70 proc. badanych kawa stanowi wręcz nieodłączny element życia biurowego.

Osoby czynne zawodowo kawę piją najczęściej rano (63 proc.) i/lub w porze lunchu (49 proc.). A ten zazwyczaj wypada w porze i w miejscu pracy. Dla ponad 3/4 Polaków stałym elementem dnia jest też przerwa kawowa - napój ten pija 86 proc. ankietowanych - oto, co wynika z badania "Kawa jako element życia zawodowego pracowników małych, średnich i dużych firm" przeprowadzonego przez Ipsos na zlecenie marek Nespresso Professional i Lyreco w kwietniu 2019 r.


Z badania, którego celem było poznanie nieustannie zmieniającego się stylu pracy i dynamicznie rozwijających się potrzeb pracowników biurowych, wynika też, że kawa stanowi nieodłączny element życia biurowego dla 70 proc. badanych. Co ciekawe, w pracy wypijamy średnio 4,3 filiżanki kawy tygodniowo, czyli średnio jedną dziennie.


Jak widać, kawę pijamy nie tylko z rana, właściwie tuż po przebudzeniu, żeby ocknąć się po nocy. Po filiżankę tego napoju sięgamy też w biurze. Dlaczego pijamy kawę w pracy? Nie tylko dla pobudzenia czy dla smaku, ale też dla relaksu czy dla zwykłej przyjemności. Ten ostatni aspekt - zdaniem badanych - okazał się być najważniejszy.


Jak skomentowała wyniki badania Maria Rotkiel, chwila z filiżanką kawy w pracy to również okazja do tego, aby integrować się ze współpracownikami, zacieśniać koleżeńskie więzi, wzmacniać relacje i w luźnej i mniej zobowiązującej atmosferze wymienić opiniami...


"Czas spędzony z osobami z naszego otoczenia pozwala zadbać o atmosferę pracy poprawiając wzajemną komunikację, zwiększając zaangażowanie i motywując do współpracy i wzajemnego wsparcia. W przyjaznej i pozytywnej atmosferze codzienne zawodowe obowiązki są nie tylko przyjemniejsze, ale także wykonywane z większym entuzjazmem i efektywnością" - dodała psycholog oraz trenerka rozwoju zawodowego i osobistego.


Na koniec słowo o samej kawie - jaką dokładnie lubimy pić w pracy? Aromatyczną, mocną, z pianką i gorącą - to najczęściej podawane przez ankietowanych właściwości. Blisko 1/4 pracowników pije ją z mlekiem, w dużo mniejszym stopniu dodajemy do niej cukier, śmietankę, syrop smakowy czy przyprawy (2-5 proc.). Nie bez znaczenia jest też to, aby - nomen omen - pobudzająca kawa pita była w spokoju... (PAP Life)


pau/ jbr/


Załączniki
SZCZECIN PARZENIE KAWY
Szczecin, 08.02.2014. Pokaz parzenia kawy przez baristów w Szczecinie. mb/obm PAP/Marcin Bielecki

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.