PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


06.06.2014, 10:10  Rozmaitości  Kulinaria
wstecz

Kulinaria: Lody: Adriana i Mariusz Baran: lody waniliowe z dodatkiem ketchupu? (wywiad)


Lato to świeże owoce, lody oraz zimne desery. O tym, jak zrobić lody w domu, jakie smaki się łączą ze sobą najlepiej oraz o dziwnych letnich deserach opowiadają PAP Life Adriana i Mariusz Baran z bloga kulinarnego Pora coś zjeść!

PAP Life: - Co jest idealnym deserem na lato? Bez czego nie wyobrażają sobie państwo upału?


Adriana i Mariusz Baran: - Lody są oczywiście jednym z najlepszych letnich deserów, jednak prawdziwym letnim deserem według nas jest ciasto z sezonowymi owocami - z truskawkami, malinami, jagodami. Ciasto można również podać z lodami.


PAP Life: - Co jest podstawowym składnikiem lodów? Bez czego nie da się ich zrobić lub ich smak nie będzie dobry?


A. i M. B. - Lody można przygotować mając trzy podstawowe składniki, które często znajdziemy w naszej kuchni - jajka, śmietanę kremówkę i cukier. Już tyle wystarczy, aby przygotować smaczne, domowe lody. Według nas takie lody będą zdecydowanie najlepsze. Oczywiście można eksperymentować i na przykład śmietanę zastąpić jogurtem, mlekiem czy też serkiem mascarpone.


PAP Life: - Jak przygotować domowe lody? Czy to skomplikowane przedsięwzięcie, do którego potrzeba specjalnych urządzeń?


A. i M. B. - Podstawowe składniki ubijamy na sztywną pianę, łączymy i mrozimy. Nie wymagają nawet mieszania w trakcie zamrażania. Oczywiście można się zaopatrzyć w maszynę do robienia lodów, która znacznie przyśpiesza proces mrożenia lodów oraz dzięki niej w lodach nie będzie kryształków lodu.


PAP Life: - O czym powinno się pamiętać lub zwrócić uwagę przy domowej produkcji lodów?


A. i M. B. - Jeśli decydujemy się używać surowych jajek, to najważniejsze jest to, aby były jak najświeższe. Skorupki należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, a gotowe lody spożyć w krótkim czasie do kilku dni.


PAP Life: - Jakie są najlepsze lody?


A. i M. B. - Każde lody są smaczne, może z małymi wyjątkami, ale zdecydowanie naszymi faworytami są klasyczne waniliowe i czekoladowe.


PAP Life: - Owoce to częsty składnik lodów. Dziś można już spróbować lodów bazyliowych, chrzanowych czy nawet o smaku bekonu. Czy są zatem jakieś ograniczenia w przygotowywaniu lodów, jeśli chodzi o składniki?


A. i M. B. - Sądzę, że jedyne co nas ogranicza, to nasza wyobraźnia. Mimo tego, że jesteśmy raczej zwolennikami klasycznych smaków, to zachęcamy do testowania oryginalnych połączeń smakowych. Smak lata to smak sezonowych produktów - zaczynając od rabarbaru, przez truskawki, czereśnie, wiśnie, maliny, jagody, a kończąc na jesiennych jabłkach, które przez lato dojrzewają.


PAP Life: - Jakie były najdziwniejsze lody lub lodowe desery, na jakie państwo trafili?


A. i M. B. - Najdziwniejsze lody, jakie jadłam były to lody waniliowe z dodatkiem ketchupu - nie polecam. Był to dość dziwny smak, mimo tego, że klasyczne waniliowe lody bardzo lubię. Mieliśmy również okazję jeść lody o smaku szafranu, które były z kolei całkiem smaczne. Za dziwny deser można uznać lody smażone, czyli kulki lodów smażone w panierce - na przykład z wiórków kokosowych, orzechów i jajek.


PAP Life: - Jak bardzo można eksperymentować przy robieniu lodów? Jakie były państwa najbardziej "szalone" lodowe próby i przepisy?


A. i M. B. - Ogranicza nas jedynie wyobraźnia, więc można tworzyć całkiem nowe kompozycje, zarówno te słodkie jak i bardziej wytrawne. Może szalonym pomysłem wydaje się być łączenie słodkich smaków ze słonymi, ale karmel w połączeniu z solą smakuje idealnie. Również połączenie czekolady z solą jest bardzo smaczne. Innych "szalonych" lodowych pomysłów sobie nie przypominamy, staramy się, aby lody, które robimy, były jadalne, aby nie marnować składników.


Adriana i Mariusz Baran - od dwóch lat prowadzą popularny blog kulinarny poracoszjesc.pl. Swoje przepisy publikowali m.in. dodatku "Gazety Wyborczej" Palce Lizać czy w "Polska The Times" oraz w książce "Blogerchef w sieci przepisów". Adriana jest redaktor naczelną magazynu blogerów kulinarnych magazynapetyt.pl.


Rozmawiała Alicja Skorupko (PAP Life)


ask/ tom/ dki/



Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.